FAQ Szukaj Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Rejestracja Zaloguj

PRODUCENT PRZYNĘT WĘDKARSKICH

Poprzedni temat «» Następny temat
drużyna morska wedkarstwo.gralik.pl
Autor Wiadomość
loduwa76 

Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38
Wysłany: 2010-05-18, 22:36   

przy 7 na pewno nie połowisz :lol: przy 6 kapitanat nie wypuści kutrów z poru takie atrakcje można przeżyć tylko podczas załamania pogody właśnie w drodze powrotnej do portu ale warto i tego zakosztować wrażenia bezcenne ,a jak cieszy stabilne betonowe nadbrzeże :-P
trójeczka to chyba najlepsza pogoda do wędkowania zależy jeszcze jaki stan morza bo wiatr to jedno a stan morza to drugie

Pan Kleks 

Wysłany: 2010-05-23, 11:05   

loduwa76,
w środę wyszliśmy o 8 rano z Kołobrzegu przy 6. Wypuścili nas bo pogoda się "poprawiała" a płynęliśmy na łowiska w okolice Bornholmu. Pierwsze napłynięcia dopiero po 16tej. Na szczęście w czwartek było już zupełnie spokojnie :)

pozdrawiam serdecznie - Pan Kleks

loduwa76 

Wysłany: 2010-05-23, 11:43   

masz jakiś sprawdzony kuterek właśnie na takie dłuższe wypady

Pan Kleks 

Wysłany: 2010-05-23, 13:45   

loduwa76,
Korzystaliśmy zawsze z kutrów tego samego armatora z Kołobrzegu. Pierwszy to PEGASUS ONE (na nim byliśmy częściej), drugi - PERSEUS (kilka razy, w tym - ostatni wyjazd). Obydwa mają swoje wady i zalety. Staramy się od 4 lat, jak czas i pogoda pozwolą, wypływać jakieś 2 lub 3 razy w roku. Z reguły wracaliśmy zadowoleni.
Scenariusz zwykle ten sam - o północy wypływamy z Kołobrzegu, rano kucharz budzi nas na śniadanie, po śniadaniu - dopływamy na pierwsze łowiska. Potem, w trakcie łowienia - obiad na kutrze, wieczorem zawijamy zwykle do NEXO na Bornholmie. Kolacja, spanie na kutrze w porcie (we wszystkich portach są do dyspozycji sanitariaty i natryski z ciepłą wodą). Rano wypływamy - śniadanie w czasie drogi na łowisko, obiad w trakcie łowienia (lub przelotu na kolejne łowisko), wieczorem - do portu - kolacja. Trzeci dzień wygląda podobnie z tą różnicą, że od południa kierujemy się na Kołobrzeg i szukamy łowisk po drodze. Próbowaliśmy z rejsem 4 dniowym ale zawsze albo nas przetrzymali dobę w porcie ze względu na złą pogodę, albo pogoda nas "wyganiała" wcześniej z morza. Acha, łowiąc na duńskich wodach nie obowiązuje nas limit 7 dorszy na dzień. Ale zaraz pewnie odezwą się ci, którzy WSZYSTKIE ZŁOWIONE RYBY WYPUSZCZAJĄ i przypną mi łatkę "mięsiarza" :lol:

pozdrawiam - Pan Kleks

loduwa76 

Wysłany: 2010-05-23, 15:27   

spoko z dorszem wypuszczanie nie miałoby większego sensu przy dość siłowym holu z sporej głębokości i tak większość nie przeżyła by ja też zabieram dorsze z sobą to będzie dwóch miesiarzy :lol: oczywiście wszystkie złowione ponad limit na polskich wodach wypuszczam :-P ;-) ;-) ;-)

napisz jeszcze jaki koszt takiej wyprawy rozumiem że kutry wyposażone są w jakieś lodówy :lol: lub chłodnie

Pan Kleks 

Wysłany: 2010-05-23, 16:06   

Za ostatnią wyprawę płaciliśmy po 200 za dobę (jako "starzy" klienci, bo już bierze po 250) więc rejs - 600 PLN - przy 12 osobach (pełnej obsadzie kutra). Jeżeli nie "skrzykniesz" pozostałych jedenastu - wychodzi nieco drożej :-( .
Do tego trzeba doliczyć transport do i z Kołobrzegu, trochę "suchego" i "mokrego" prowiantu :lol:
No i - przed każdą wyprawą trzeba kupić parę nowych pilkerów i przywieszek :-D bo przecież spotkasz w sklepie PEWNIAKI :lol:
Jeżeli ktoś nie ma własnego sprzętu - kosztuje chyba 20 PLN wypożyczenie wędki z kołowrotkiem i pilkerem. Niestety - kołowrotek z żyłką. Jeżeli byłeś na takiej wyprawie - wiesz jaka jest różnica w łowieniu na głębokości 60 metrów żyłką a plecionką :)
Za urwanie pożyczonego pilkera - 15 PLN, jeżeli dotrwa do końca i oddasz - nie płacisz.
Ale potrzeba co najmniej kilka własnych pilkerów na początek - różnej wagi, bo nie przewidzisz na jakich głębokościach będzie dorsz, jaki będzie dryf .... potem dokładasz, kolory, kształty itd.....
Ja po pierwszej wyprawie zainwestowałem w wędkę, kołowrotek, plecionkę i tak już poszło, parę kilo pilkerów, pudło przywieszek, ostatni zakup to kombinezon SeaFox ...
Na kutrze jest izolowana skrzynia z lodem (zwykle duuuża zamrażarka), do której składamy tuszki i filety. Są w temperaturze bliskiej "0"C , potem przekładamy je do aut do pojemników też wypełnionych lodem. Nawet w lipcowe upały nie było problemów z dowiezieniem ZIMNYCH filetów do Łodzi. Pewnie za którymś razem kolejną inwestycją będzie lodóweczka samochodowa :)

pozdrawiam - Pan Kleks

loduwa76 

Wysłany: 2010-05-23, 16:32   

z pewniakami to masz racje ostatnio robiłem renament to 80 sztuk wygrzebałem o niektórych to nawet zapomniałem :lol: co do transportu filetów to latem zeszłego roku wrzuciłem do lodówki dwa woreczki suchego lodu filety przyjechały w postaci mrożonej tylko trzeba każdy pakować w osobną foliówkę bo w domu może być potrzebna siekiera do porcjowania :lol:
co do wyboru żyłka czy plecionka to niema co gdybać tylko i wyłącznie dobrej jakości plecionka ja obecnie używam berkleya 0.08 i 0.12 żyłką to już na 30m ciężko skutecznie łowić

200 to korzystna cena biorąc pod uwagę że za 10 godzin płacimy 150 zł odchodzi też koszt kwater i częściowego wyżywienia muszę pomyśleć nad taką wyprawą

dzięki za informacje przydadzą się na pewno nie tylko mnie

pozdrawiam

salmiak 
RYBA KOT

Metoda połowu: każdy pomijając na muchę i i podlodowego
Koło PZW: Okręg PZW Konin koło Uniejów nr.16
Wysłany: 2010-05-24, 20:51   

Panowie jak :-D na horyzoncie wyłoni się wyprawa morska to panowie możecie na mnie liczyć jak na Zawiszę.Mnie dwa razy nie trzeba mówić żeby płynąć kutrem. :mrgreen: Preferuję Władysławowo chociaż jest to jedyny port na wybrzeżu z którego nie wypływałem,a to ze względgu na głębokość i napływ na zatopione jednostki.

kazik.l48 
kazik.l48

Metoda połowu: wyprawy dorszowe
Koło PZW: kolo nr49 RESURSA
Wysłany: 2010-06-06, 07:51   

:lol: 11-06 płynę z Kołobrzegu [NUREK] tym kutrem przerobionym na jacht płynąłem już3 lub 4razy :-D :: jest z tym dobrze że wieczorem już można wejść i przespać do rana a to duży plus dla tych którzy tłuką się pociągiem ponad 500 km :-) jeszcze jest w KOŁOBRZEGU jedna łódka którą płynąłem 2 razy to MIĘTUS warunki takie same dla mnie OK :mrgreen:

kazik.l48 
kazik.l48

Wysłany: 2010-06-06, 07:59   

a pro po Panowie co z drużyną morską ,bo czas ucieka a dobrze by było jesienią wziąć udział w jakich zawodach plażowych :lol: NARA

kazik.l48 
kazik.l48

Wysłany: 2010-07-19, 20:07   

:lol: siema od 12 -08 jadę na dwa tygodnie do Władysławowa(wczasy) tak że znowu trochę powędkuje z plaży może ze dwa razy z kutra jedno wypłynięcie mam już zakłepane ,jakiś wypad do jastrzębiej góry na kamienie w sierpniu można złowić już dorsza no i oczywiście okoń a na nocnej zasiadce ładnego węgorza , na pewno połowię na helu w porcie kogi no i jeszcze jest zatoka pucka gdzie też jest różnego rodzaju ryba :lol: nara (jak ktoś będzie to czekam na namiar)

loduwa76 

Wysłany: 2010-07-19, 23:29   

http://foto.onet.pl/d6znn,cq4sz4o080o8
ustka lipiec 2010

edmund 
edmund

Metoda połowu: spławik
Koło PZW: Kleń Sieradz
Wysłany: 2010-07-20, 08:04   

Super zdjęcia

kazik.l48 
kazik.l48

Wysłany: 2010-09-02, 20:05   

Władysławowo 08 2010 - http://img820.imageshack....p2108100850.jpg
Ostatnio zmieniony przez kazik.l48 2010-10-24, 11:35, w całości zmieniany 6 razy  

loduwa76 

Wysłany: 2010-09-02, 20:58   

kazik popraw linki bo nie działają

Odpowiedz do tematu