Metoda połowu: spławik ,grunt ,spining
Koło PZW: Koło PZW nr 54 Zgierz Pomógł: 10 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 1429 Skąd: Zgierz
Wysłany: 2011-01-16, 14:00
klimoszque napisał/a:
a czy na kanały to czasem nie ma jakiejś specjalnej dopłaty[opląty]
Na pewno na 100% J.Mikorzyńskie,Ślesińskie należą pod Gospodarstwo Rybackie "Gosławice"
i są specjalne dopłaty,nie wiem jak w tym roku jest co i ile kosztuje w zeszłym roku było 50zł 3 dniówka na Ślesińskie i to drugie ciut droższe.
Obwód rybacki rz. Warty nr 5+ wszystkie dopływy na tym odcinku z wyłączeniem wód starorzecza ,,Niemiec\"
Lp./ RZEKI /Pow. ha /Gmina
1. Warta w tym 1.610,00 UniejówPyzdry
wszystkie dopływy tj. 1500m poniżej zapory w Jeziorsku do ujscia rzeki Prosny w miejsc. Tarnowa (z wyłączeniem wód starorzecza Niemiec).
starorzecza+Kanał
Ślesiński Konin - Sulanki/Maliniec-Anielew
2. Struga Bawół -gm.Słupca- Od miej. Mąkownica do ujścia do rzeki Warty w miejsc. Policko oraz rzekę Mesznę wpadającą do Strugi Bawół w miejsc. Wierzbocice ( w granicach powiatu).
3. Rzeka Powa -gm.Tuliszków-Konin - Od miejsc. Smaszew do ujscia rzeki Warty w miejsc. Rumin ( w granicach powiatu).4. Rzeka Kiełbaska-gm. Koło - Od miejsc. Kowale Księże do ujścia rzeki Warty w miejsc. Trzęśniew (w granicach powiatu).
5. Rzeka Teleszyna -gm.Koło - Od miejsc. Miłkowice wraz z jej prawobrzeżnym dopływem wpadającym do rzeki Warty w miejsc. Radczyny ( w granicach powiatu).
6. Rzeka Czarna Struga -gm.Zagórów- Od miejsc. Bagno do ujścia rzeki Warty w miejsc. Zagórów oraz prawobrzeżny dopływ o nazwie Struga Grabienicka wpadającej do rzeki Czarna Struga w miejsc. Olchowo(w granicach powiatu).
7. Rzeka Rgilewka -gm.Grzegorzew,Koło- Od mostu w miejsc. Wymysłów do ujścia rzeki Warty w miejsc. Powiercie (w granicach powiatu).
8. Kanał Ślesiński -gm.Konin -Od mostu drogowego na trasie Maliniec-Anielew tzw.Sulanki do ujścia rzeki Warty ( w granicach powiatu).
9. Rzeka Wrześnica-gm. Strzałkowo -Od jej ujścia do rzeki Warty w miejsc. Kolonia Pietrzyków do mostu drogowego w Pyzdrach na trasie Pyzdry - Konin (wgranicach powiatu).
10. Struga Witkowska-gm. Witkowo -Od ujścja Strugi Bawół do miejsc. Witkowo (w granicach powiatu).
Razem: 1.610,00 ha
Lp. /ZBIORNIKI ZAPOROWE /Pow. ha/ Gmina
1. Słupca 265,50 Słupca
2. Przykona 120,00 Przykona
4. Stare Miasto 75,77 Konin -Obowiązuje zakaz wędkowania ze środków pływających !!
5. Żeronice 11,09 Turek
6. Szybskie I - III 19,31 Pyzdry
Razem : 491,67 ha
Na terenie powiatów:Konin,Koło,Słupca-Uchwała Rady Powiatu wprowadzono zakaz używania sprzętu pływajacego o napędzie
spalinowym ( w powiecie słupeckim zakaz nie do tyczy Zbiornika Słupca). Na zbiorniku Stare Miasto obowiązuje zakaz wędkowania ze środków pływających!!!.
wody okręgu konin każdy przyjezdny wędkarz będzie musiał zapłacić 30 zl za 1 dzień wędkowania.
Metoda połowu: boja,grunt,spławik Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 31 Paź 2009 Posty: 503 Skąd: Łódź-ŁKS
Wysłany: 2011-01-16, 21:41
Kanały w Koninie owiane są przesadną legendą.....oprócz ciepłych kanałów są jeszcze kanały zimne ....pełne ryb różnego gatunku.....Na większości kanałów zimnych wystarczą zwykłe zezwolenia bez żadnych udziwnień i bezsensownych uprawnień.Trzeba by się zorientować jakie są koszta zezwoleń dziennych ( o ile takie istnieją) .....ale w tym sezonie Konin przesadnej kariery nie robi i nie widać przychylnych wędkarzowi porozumień zawartych przez ten okręg.To wygląda tak , jakby nas tam nie chcieli.....jakbyśmy byli dla nich intruzami.....W tym przypadku moja uwaga zostanie poświęcona bardziej łownym i normalnym wodom, które nie robią mi łaski zezwalając na pomoczenie kija prze 5 godzin ..............w sezonie.
_________________ CO BY BYŁO GDYBY RYBY POTRAFIŁY GADAĆ?
Metoda połowu: spławik, grunt
Koło PZW: Pęczniew
Wysłany: 2011-01-19, 09:52
Byłem w sobotę i niedzielę nad j. Mikorzyńskim w prywatnym ośrodku "Bernardynka". Na terenie jest mały port do którego wpływa woda z ciepłego kanału (pod koniec października fajna tam była zabawa-płotki, okonki, liny), gdzie cumuje kilka żaglówek. Ciepły kanał od portu jest w odległości 20 m. Zero brań, poziom wody w jeziorze i kanale o jakieś 1/2 metra wyższy od normalnego stanu. Chyba nie pora teraz na wyprawę w tamtym kierunku.
Jeżeli chodzi o opłaty, zgadza się w zeszłym roku 50 zł za trzy dni. Teraz nie płaciłem za radą Janka, który tam "cieciuje", no i w związku z pazernością Konina.
Przed i po sezonie fajne miejsce, latem kołchoz.
Metoda połowu: spin grunt spławik
Koło PZW: Kleń
Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2009 Posty: 203 Skąd: Pabianice
Wysłany: 2011-01-19, 12:33
W tamtych rejonach najlepsze efekty jeśli chodzi o duze amury i karpie miałem w miesiącach Styczeń Luty ryba tam stale sie przemieszcza i trzeba mieć obczajone na jakich kanałach łowic!!!Nie koniecznie te ciepłe sa najlepsze
Metoda połowu: spin grunt spławik
Koło PZW: Kleń
Wiek: 28 Dołączył: 09 Wrz 2009 Posty: 203 Skąd: Pabianice
Wysłany: 2011-01-19, 22:46
W styczniu i lutym na ciepłych kanałach typu kanał dlugi od elektrociepłowni Pontnów jest masa drobnicy typu ukleja płotka krąp leszcz, z obserwacji moich i znajomego wynika że czym dalej w strone elektrociepłowni tym więcej tej drobnicy a mniejsze szanse na dużego karpia lub amura więc proponuje początki tego kanału jako przynęta najlepiej sie sprawdza kukurydza z pinkiem lub z drobniutkim czerwonym ja osobiście łowie na dwa feedery koszyczki w przedziale 30-45gram wystarczaja jeśli chodzi o karpie przewazają pełnołuskie,trafiają sie amury takie powyzej 10kg ładne karasie i leszcze no i oczywiście jakieś drobiazgi. Najlepsze efekty jednak miałem na kanale zimnym ciężko mi wytłumaczyć jak do niego dojechać bo troche trzeba się poprzedzierać. Kazdy miejscowy sie dziwił ze lowimy na zimnym a mimo to najwieksze ryby tam padają drobnicy jest tam bardzo malo sporadycznie trąca często trafiaja sie klenie.Kiedyś z wieczorka robiliśmy rekonesans kanałów i zauważyłem spławiania się dużych ryb dokładnie ok godziny 16. Prawie nikt tam nigdy nie siedzi więc się skusiliśmy, za pierwszym razem były tylko 3 brania pierwszego nie oderwałem nawet od dna szedł jak torpeda, póżniej kumpel na przepływanke na delikatnym zestawie ok 3 m od brzegu przyciął amura ok 6 kg cudem go wycholował póżniej ja karpia na ciężkiego federa miał niespełna 90 cm. Na tym kanale brania są sporadyczne ale jeśli ktoś lubi zasiadki to wyczeka się dużą sztuke. długo by tu pisac jeszcze co i gdzie....