Witam ponownie z racji że jestem początkującym spinningistą mam do was kolejne banalne pytania. Krótka charakterystyka sprzetu jaki nabylem w sklepie na Nawrot. Konger aviator 240cm 5-25g wklejanka ,kołowrotek dragon quatro, żyłka 0,16, kilka gum, dwie blaszki jaxona obrotówki 1 i 2.(z racji ograniczonego budżetu na lepszy sprzet mnie nie stać. Zreszta na poczatek wygurowany sprzet nie ma chyba racji bytu :P )(nie wiem czy sprzet do tej seri pytan ma znaczenie:P)Pierwszy raz będe spinningował i teraz sedno sprawy :Jak wyczuc branie ?? W którym momencie zacinać??(moment ugięcia sczytówki??)czy inny sygnał brania??Zadaje to pytanie z racji ze pewien wędkarz powiedzial mi, ze ryby same podczas ataku sie zacinają (jednak mimo wszystko nie chce mi sie wierzyć) Czy branie przy prowadzeniu przykładowo blaszki rózni sie od brania na gumke??(okoń, sczupak itp)Generalnie czy brania róznych drapiezników w tej metodzie znacznie róznia sie od siebie??Nie domagam sie jakiej ścisłej odpowiedzi na serje moich pytań ale ogólny zarys podstawowych informacji. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
wklejanka do 25g. jakoś dziwne .Masz gdzies link to tej wedki bo ja nie moge znaleść.
Teraz tak.Wklejanką to mozesz sobie połowić okonki. Szczupaka bedziesz musiał bardzo zmeczyc by go wyciągnąc, bo siłowy hol zerwie zyłke albo połamie wędke.Kij masz troche przyktótki , jest to kij na łódke.Najlepiej taki 2,70m jeśli chodzi o łowienie z brzegu.Kupiłes taki trudno drugim razem bedziesz wiedział. Zresztą łowi sie umiejętnosciami nie sprzętem.Kiedy zaatakuje szczupak bedziesz o tym wiedział, bez róznicy na co lowisz.Z okoniem bywa roznie ,sa dni gdzie wali i praktycznie sam sie zacina ,a sa dni gdzie brania widać tylko na szczytówce ,albo na styku zyłki z wodą.Jednak ty masz wklejanke i bedzie to sygnalizowało szczytówka.Jak wyczujesz stadko okoni to nie zacinaj zbyt energicznie ,okon ma kruchy pyszczek i po prostu przy zbyt energicznym zacieciu wyrwiesz mu przynęte z pyszczka. Piszesz że nigdy nie łowiłes na spinning, idz i próboj.Jak nie tak to inaczej.Jak masz jeszcze jakies pytania wal smiało
Ok dzięki za pomoc. Nic dziwnego że nie znalazłeś tego kongera o parametrach jakie podałem wcześniej. Nastąpiła pomyłka on ma do 20 g wyrzutu. Mój błąd posta pisałem u znajomego i po prostu mi się pomyliło.Sorki za błąd. Kij tej długości kupiłem z racji tego że łowiska na których przebywam najczęściej porośnięte są bujną roślinnością wokół brzegu i często przy zarzucaniu spławikiem (wędka 3,30 m) zestaw zatrzymywał mi się na chaszczach za mną :P no i kwestia tego ze w moim przedziale cenowym nie miałem dużego wyboru. Przynęty jakie kupiłem to sześc małych twisterów 2 kopytka i 3 blaszki 1,1,2) Mam nadzieje, że mnie nie zawiodą :P Przy okazji spininguje ktoś w Arturówku w Łagiewnikach?? Tam zamierzam rozpocząć przygodę ze spinem ?? Jak jeszcze będę miał jakieś wątpliwości na pewno zapytam, chyba że googiel mi pomoże. Pozdrawiam
Jasne, że coś pływa :):):) Krauss mi po 12 maja odpowiada praktycznie każdy termin do końca maja. Mozna sie ustawić. Korba jak przy okazji nie zapone aparatu bedą foty:). Okonki, a nawet okonie nie są tam rzadkością. Zwłaszcza na 1 zbiorniku (kąpielowym) Sprawdź sam :)
Pozdro all