Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38 Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 812 Skąd: łódź
Wysłany: 2011-09-24, 20:34 kontrola psr płock
pojechaliśmy na wisełkę z piranią wczoraj z rana przywitali nas panowie z psr płock i co się okazało po miłym dzień dobry było dokumenty proszę znaczy kartę i zezwolenie i zonk nie wpisałem do rejestru daty i miejsca wedkowania panowie poprosili o dowód osobisty i zameldowali że będzie mandacik na co jeden z nich stwierdził że przecierz widziałem że jadą więc się zdziwił że nie wpisałem odpowiedziałem że po prostu zapomniałem i idę do auta po dowód na stanowisku jeden feder zarzucony a drugi był wczasie napełniania koszyczka pirania zapytał się czy zarzucić federa odparłem że tak i sięgam po dowód a pirania za wędkę i sru do wody" PAN strażnik"po tym zdażeniu do pirani o dokumenty a pirania mu że nie łowi tylko zarzucił mi wędkę na to ten gruby ba..n że też ma szykować dowodzik bo łowi bez zezwolenia i wypisali mu mandat za 200 a mi wytłumaczyli że łowi bez zezwolenia i niema to znaczenia że to moja wędka i na stanowisku są tylko 2 wędki według nich 2 wędki z dwoma wędkarzami na jednym stanowisku łowią więcej ryb niż jeden wędkarz na tym samym stanowisku z dwoma wedkami orginalne słowa pana strażnika na pytanie kto może łowić na moje zezwolenie na mojm stanowisku odparli że żona dziecko i uwaga teściowa pod warunkiem że mają kartę ale narzeczona już nie może łowić więc się pytam gościa jaka to rodzina teściowa
kwitując krótko" barany" zamiast szarpać się z kłusolami ładują mandaty zwykłym wędkarzą by wykazać że coś robią
_________________ Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię na swój poziom i pokona doświadczeniem.
Metoda połowu: splawik
Koło PZW: 7
Wysłany: 2011-09-24, 21:40
a wlasnie jak to jest ktoregos razu mialem taki przypadek ze dopiero na lowisku zauwazylem ze niewziolem karty wedkarskiej co w takim wypadku wrazie kontroli mi grozi :)
Metoda połowu: spławik ,grunt ,spining
Koło PZW: Koło PZW nr 54 Zgierz Pomógł: 10 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 1430 Skąd: Zgierz
Wysłany: 2011-09-25, 02:00
diablos napisał/a:
a wlasnie jak to jest ktoregos razu mialem taki przypadek ze dopiero na lowisku zauwazylem ze niewziolem karty wedkarskiej co w takim wypadku wrazie kontroli mi grozi :)
Metoda połowu: boja,grunt,spławik Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 31 Paź 2009 Posty: 503 Skąd: Łódź-ŁKS
Wysłany: 2011-09-25, 05:25
Już od wielu lat wiadomym jest ,że na kartę wędkarską łowi tylko osoba której dane są wpisane w tejże karcie....Zupełnie nie kminię oburzenia Panów....W regulaminie i w rejestrach połowów jest wyraźnie napisane co należy czynić na chwilę przed rozpoczęciem wędkowania....
_________________ CO BY BYŁO GDYBY RYBY POTRAFIŁY GADAĆ?
Metoda połowu: spławik
Koło PZW: Kleń Sieradz Pomógł: 3 razy Wiek: 61 Dołączył: 24 Cze 2009 Posty: 534 Skąd: Łódz
Wysłany: 2011-09-25, 11:03
Zeszły tydzień siedziałem na łowisku komercyjnym(a kto bogatemu zabroni)
za słyszałem wiele opinji i z niektórymi się zgadzam ,po co nam PZW można zrobić łowiska prywatne ,wiadomo że prywatny zadba i o ryby i o wędkarza .
NIE mam na myśli rzek i wielkich jezior ,ale tu gdzie byłem 5zł za dzień i od rybki 10zł,zadbał nasz gospodarz o robale i nocleg .Rybki pływają sumy 15kg ,amury 15kg i karpie 15kg,kolega sie zdrzemnoł i wędka poszła do wody,gospodarz na łódkę i wędkę przywiózł,mocno się zastanawiam czy w następnym roku opłacać kartę.
Do zobaczenia nad wodą EDMUND
Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38 Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 812 Skąd: łódź
Wysłany: 2011-09-25, 13:34
DRAGON napisał/a:
Już od wielu lat wiadomym jest ,że na kartę wędkarską łowi tylko osoba której dane są wpisane w tejże karcie....Zupełnie nie kminię oburzenia Panów....W regulaminie i w rejestrach połowów jest wyraźnie napisane co należy czynić na chwilę przed rozpoczęciem wędkowania....
porównaj swoje wyjazdy z wpisami do rejestru a zobaczysz czy nigdy nie zapomniałeś
dokonać wpisu obużenie jest ale nie zpowodu mandatów bo obydwa są zgodne z ustawą ja nawet przeprosiłem zabrak wpisu i z pokorą przyjołem mandat nawet już go zapłaciłem co nie zmienia faktu że 100 za brak daty i słowa wisła to przesada
panowie strażnicy są przedewszystkim od zapobiegania wykroczeniom więc słowne upomnienie pirani by nie dotykał wędki przy braku opłat by wystarczyło a gość po chamsku poczekał aż pirania zażuci wędkę po czym poprosił o dowód a druga sprawa to pokrętne tłumaczenie dotyczące ilości osób łowiących na 2 moje wędki a i PANIE STRAŻNIKU teściowa nie może wędkować na moje zezwolenie według prawa
dragon na moje zezwolenie może wędkować również żona lub niepełnoletnie dziecko z kartą wedkarską to też wiadomo od lat
zresztą to jest takie polskie postępowanie i mentalność w angli jak chciałem zapalić w miejscu niedozwolonym to podszedł i powiedział że nie wolno w polsce poczekał by aż zapale i wlepił by mi mandat
_________________ Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię na swój poziom i pokona doświadczeniem.
czeste spotkania z tymi panami doprowadzają mnie do łez ,kontrole wedkarzy są czeste i nie neguje tego lecz gdy pokazuje mu ze w wodzie stoja sieci kłusoli reakcja jest szybka czyli wzruszenie tylko ramionami i komentarz nie na miejscu czyli CO NATO PORADZIĆ?? taka odpowiedz jednego z strażników. Najfajniejsze jest to ze kłusole wiedza kiedy będzie kontrola i nie pokazują sie wtedy choćby na Januszewie ,osobiście słyszałem rozmowę miejscowych ,ze informacje można uzyskać dzwoniąc do PSR kiedy i gdzie można sie spodziewać panów z straży.Pozdrawiam panów z strazy Wyszogrodzie a zwłaszcza jednego o rudej czuprynie który jest nastawiony bardzo negatywnie do wędkarzy i polecam czeste kontrole na Januszewie ,Ładach , Bieniewie gdzie siatki stawjają w biały dzień
Metoda połowu: boja,grunt,spławik Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 31 Paź 2009 Posty: 503 Skąd: Łódź-ŁKS
Wysłany: 2011-09-26, 10:13
Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do 14 lat oraz
cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce.
4. Prawo do samodzielnego wędkowania ma wędkarz, który ukończył 14 lat, z tym,
Ŝe młodzieŜ do 16 lat nie ma prawa do wędkowania w porze nocnej bez nadzoru
osoby uprawnionej do opieki.
5. Członek PZW do lat 14 ma prawo wędkować z następującymi ograniczeniami: w
ramach własnego łowiska, zgodnie z limitem ilościowym i wagowym, wyłącznie pod
opieką osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską. Członek PZW ma prawo udostępnić współmałŜonkowi, posiadającemu kartę
wędkarską, jedną ze swoich wędek do wędkowania, w granicach przysługującego
mu stanowiska i limitu połowu, bez konieczności uiszczania przez współmałŜonka
składki członkowskiej oraz składki na ochronę i zagospodarowanie wód. PowyŜsze
ma wyłącznie zastosowanie przy wędkowaniu dopuszczającym łowienie na dwie
wędki.....
Jeśli współmałżonek posiada kartę wędkarską...jak wół napisane....Jeśli chodzi o moje wpisy do rejestru to ja mam je już wypełnione zanim wyjadę na ryby...robię to w garażu...mam nawet wpis na 8 i 15 października ( choć nie wiem czy pojadę ) Jeżdżę tylko na Wisłę , więc nie mam z tym problemów. Panowie z PSR są zadowoleni i ja mam święty spokój...
_________________ CO BY BYŁO GDYBY RYBY POTRAFIŁY GADAĆ?