Wysłany: 2010-07-19, 16:45 zestaw na plaze oraz kanal
witam mam pytanko który zestaw będzie lepszy nad morze łowienie z plaży oraz kanał feederem do 150 CV wiec to raczej będzie delikatne łowienie żyłka 35 przypon 22-25 haczyki 4-6 ciężarek myślę ze do 80 gr tak dumałem i trochę czytałem i naryswoalem 2 zestawy pomożecie ?
a moze jakies inne propozycje
Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38 Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 812 Skąd: łódź
Wysłany: 2010-07-19, 18:27
na plażę proponuję na początek zestaw 2 z drobnymi modyfikacjami zestaw z jednym hakiem jest łatwiejszy do opanowania (oczywiście pomijam aspekt prawny stosowania dwóch haków - tylko i wyłącznie płastugi ) z jednym przyponem masz prawie zero splątań i tak będziesz się skupiał w dużej mierze na odległości a zapewniam że uzyskanie odpowiedniej odległości wcale nie jest tak proste przy użyciu federka .co do zestawu to proponuje zakupić specjalną żyłkę tak zwaną kończynkę do łowienia z plaży ona ma jeden koniec grubszy który płynnie przechodzi w cieńszą żyłkę o ile dobrze pamiętam to z początkowego 0.60 płynnie przechodzi do 0,28tu masz linka to jedna z najlepszych są tąńsze które spokojnie powinny wystarczyć na urlop
http://www.wedkarskisprze...products_id=967
bo twoja o35 będzie stawiała duży opór i daleko nie rzucisz bezpośrednio na żyłkę dajesz stoper gumowy ten największy potem krętlik i następny stoper na końcu krętlik z agrafką do mocowania ciężarków ,ciężarki jak nie będzie mocno wiało to 60 -80 gram tylko te areodynamiczne .do krętlika wiążesz przypon z hakiem tak 25-35cm dobrze jest dać od strony krętlika rurkę termokurczliwą tak 8-10 cm odsunie ona przypon od linki głównej rozmiary chaków mogą być tylko stosuj te z mikro zadziorami do trzymania przynęty .to taki najprostszy zestaw na plażę ale mi się sprawdził
co do kanału to proponuje typowy zestaw federowy obowiązkowo z koszyczkiem co prawda miejscowi będą patrzeć z politowaniem ale zapewniam że skuteczna metoda jak trafisz w przynętę to sukces murowany
_________________ Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię na swój poziom i pokona doświadczeniem.
a czy na kanał sprawdzi się sprężyna z rurka antysplontaniowa bez obciążenia jeśli tak to jaki haczyki? na kanał? na przynętę chce wrzucić krewetki i dendrobium czy dendrobena nie pamiętam jak to się pisze. czy jest coś co powinienem wiedzieć np na plaży skąd mam wiedzieć gdzie zaczyna się pierwszy dołek i czy wystarczająco daleko rzuciłem? na kanale czy można łowić w porcie na kanale? będzie to moja 1 wyprawa wędkarska tego typu wiec nie chciałbym jakiś błędów popełnić które z góry skazały by mnie na niepowodzenie aha jak to jest z tym wykupowaniem zezwolenia czy jak pojade przez kolobrzeg to wszystko zalatwie na miejscu?
taki ciezarek sie nada?
http://www.wedkarskisprze...products_id=968 http://www.wedkarskisprze...products_id=969
Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38 Pomógł: 15 razy Wiek: 35 Dołączył: 08 Paź 2009 Posty: 812 Skąd: łódź
Wysłany: 2010-07-19, 19:18
na kanał portowy to proponuję koszyczek zanętowy nie sprężynę koszyczki takie jak na rzekę czyli albo trójkaty ,albo kwadraty ciężar dobieraż do uciągu wody
przynęta to garmela -krewetka bałtycka, gnojaczek,dendrobena ,filety z tubisa -to na kanał
na plażę filecik z tubisa ,czerwony robak ,krewetka nie wytrzyma rzutu.
jak staniesz na wydmie to będziesz widział ciemne i jasne pasy wody jasne to wypłycenia najlepsze do połowu to ciemny pas wody zaraz za drugim wypłyceniem ale jest doś daleko od brzegu i nie wiem czy dorzucisz możesz próbować za pierwszym wypłyceniem
wszelkie formalności załatwisz w kołobrzegu wszystko masz opisane tutaj
http://www.wedkarstwo.gra...kiego-vt294.htm
jak plaża to tylko na nockę najlepiej poszukaj kogoś kto wędkuje z plaży to już połowa sukcesu .
i nie zapomnji zabrać dwóch rurek kanalizacyjnych fi 50 jako podpórek
na wędki
_________________ Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię na swój poziom i pokona doświadczeniem.