Po prostu wyczytałem na necie, że podobno kierunek w którym odwija się żyłka z plastikowej szpuli i nawija na szpule kołowrotka ma znaczenie no i jeśli dobrze zinterpretowałem kolegę limahl-a to się potwierdza. Niestety nie mogę tego poprzeć doświadczeniem własnym bo jestem raczkującym wędkarzem :P Jedyne doświadczenie w tej kategorii jakie mam to "nawijanie żyłki na kołowrotek tak by się skręcała masakrycznie" :P, ale jest to raczej nie preferowana przeze mnie umiejętność :D
ja taki problem jak ty masz miałem wiele lat temu lecz zdarzyło sie również nie tak dawno ,zapomniawszy o tym fakcie zmarnowałem super żyłkę przez co byłem bardzo wkurzony
teraz staram sie o tym pamiętać
Rozumiem, ze tak ja napisałem wyżej, że żyłka z plastikowej szpuli ma się kręcić w przeciwnym kierunku niż wskazówki zegara a żyłka na szpuli kołowrotka nawijać w tym kierunku co wskazówki??Ponoć jest to bardzo ważne dlatego nie chce przy kolejnej żyłce popełnić gafy a mam dwie do nawinięcia. Nie były drogie ale 15 zł za żyłkę to też pieniądz :)No nawet najlepszym zdarza się zapomnieć szkoda ze tyle to kosztuje :)