Metoda połowu: spławik ,grunt ,spining
Koło PZW: Koło PZW nr 54 Zgierz Pomógł: 10 razy Wiek: 32 Dołączył: 03 Cze 2009 Posty: 1430 Skąd: Zgierz
Wysłany: 2011-01-02, 12:04
TURKUĆ PODJADEK
stary sposób,na turkuć podjadek to taki:
trzeba zdobyć nawóz koński (ale taki spod konia tzn, kulki). Zakopać go ok. 30 - 40 cm w ziemię już teraz. następnie poczekać do pierwszych mrozów i wyjąć je z nadzieniem. Zakopać tam, gdzie widać działalność turkucia.
Turkucie chowają się w nawóz na zimę i to jest dogodna okazja do usunięcia turkucia.
Metoda sprawdzona przez dziadków i starych działkowców.
W pobliżu gniazd można zakopać naczynia o gładkich ścianach, przykryte ukośnie ustawioną deseczką i umieścić w nich i dookoła grudki nawozu końskiego.
Innym sposobem jest zakopanie w ziemi (w okresie godów turkucia) naczyń i połączenie ich deseczką.
Metoda połowu: spławik,spinning
Koło PZW: KLEŃ
Wysłany: 2011-01-02, 12:39
...mam tego cholerstwa pełno na działce... nie do wytępienia ...potrafi ponad dwa tygodnie wytrzymac bez jedzenia i nie zdechnie tylko schudnie troche..
Metoda połowu: boja,grunt,spławik Pomógł: 8 razy Wiek: 43 Dołączył: 31 Paź 2009 Posty: 503 Skąd: Łódź-ŁKS
Wysłany: 2011-01-03, 20:08
Jeśli chodzi o turkucia podjadka jako super przynętę na suma.....to nie do końca jest to prawda.Znam wielu wytrawnych sumiarzy , z którymi dzielę się doświadczeniem i żadnemu z nich nigdy nie udało się osiągnąć najmniejszego sukcesu stosując to paskudztwo. Gdzieś kiedyś ktoś napomknął ,że ktoś złowił , czy miał branie na to to....ale to to samo jak złowienie 2 -kilowego sandacza na ziemniaka....wiem , bo sam złowiłem....to się nazywa przypadek....Proponuję żywca, wątrobę, pijawki i pęczek rosówek.
_________________ CO BY BYŁO GDYBY RYBY POTRAFIŁY GADAĆ?