FAQ Szukaj Szukaj Użytkownicy Grupy Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości Rejestracja Zaloguj

PRODUCENT PRZYNĘT WĘDKARSKICH

Poprzedni temat «» Następny temat
zaneta "cudo" spokojnego zeru
Autor Wiadomość
klimoszque 

Metoda połowu: grunt/splawik/spinning
Wysłany: 2010-02-22, 20:40   zaneta "cudo" spokojnego zeru

- 1 szklanka bułki tartek
- 1,5 szklanki kaszy mannej
- 0,5 szklanki kakao
- 1,2 szklanki płatków owsianych
- cala torebka ok.20 gr przyprawy do piernika
Zanęta znalazłem na jednym z innych forów jest opisywana przez wędkarzy jako zanęta cudo ma 3 strony odpowiedzi potwierdzonymi samymi sukcesami zamierzam na wiosnę wypróbować do zanęty można dodać prażonych konopi, miodku trochę oraz to na co się łowi w moim wypadku kuku oraz biały /czerwony robak

loduwa76 

Metoda połowu: spławik i Ds
Koło PZW: 38
Wysłany: 2010-02-23, 00:08   

według mnie nie ma takiej zanęty "cudo " ponieważ składniki zanęty trzeba dobrać do łowiska w którym łowimy a przy tym jest sporo czynników które wpływają na skład zanęty np.pora roku ,głębokość łowiska ,dno łowiska (ukształtowanie ,kolor ,twardość )presja wędkarska ,a to tylko te najbardziej oczywiste jest jeszcze wiele innych drobiazgów które decydują o sukcesie lub porażce zanęty .By komponować samemu zanęty od podstaw trzeba robić to świadomie ,wiedzieć za co dany składnik w zanęcie odpowiada i jak się komponuje z pozostałymi a przede wszystkim jak ma się zachowywać nasza zanęta w wodzie . Dużo prostszym sposobem jest robienie zanęty na gotowych mieszankach firmowych tak zwanych bazach po odpowiednim dosmaczeniu lub niewielkich modyfikacjach pracy zanęty możemy uzyskać całkiem niezły produkt dopasowany do naszego łowiska .

skład zanęty który podałeś moim skromnym zdaniem jest bardzo nie kompletny (np.brak tłustych frakcji które odpowiadają za prace zanęty )
na poparcie mojej tezy że nie ma uniwersalnej zanęty pomyśl co się stanie jak wrzucisz tą zanętę na jasne dno ;-)

dobra nie przynudzam więcej :-P jak będziesz łowił na tą zanętę wiosną to skrobnij parę słów jak się sprawuje jestem ciekaw ;-)

klimoszque 

Wysłany: 2010-02-23, 06:04   

jasne dno prsote + ziemia ;] czy glinka

loduwa76 

Wysłany: 2010-02-23, 22:05   

kolego nie za bardzo zrozumiałeś to co napisałem
na jasne dno nie nada się zanęta zabarwiona na ciemno a kakao w tej zanęcie zabarwi ją na ciemny kolor będzie płoszył ryby .

jasne dno prsote + ziemia ;] czy glinka- czy to jest pytanie ?
jeśli tak to napisz coś o łowisku to dobierzemy zanętę no i na jaką rybkę się nastawiasz

klimoszque 

Wysłany: 2010-02-24, 06:06   

kolego po namoczeniu zanęta wychodzi pomarańczowa a nie ciemna podobno zobacz jakie proporcje są i zresztą nie ma co dyskutować zobaczymy jak przyjdzie wiosna i wtedy napisze jakie są efekty

loduwa76 

Wysłany: 2010-02-24, 23:08   

kolego po namoczeniu zanęta wychodzi pomarańczowa a nie ciemna podobno zobacz jakie proporcje są

kolego zanim napiszesz to sprawdź, z czystej ciekawości i sprawdzenia czy lekarz okulista mnie nie oszukuje wymieszałem proporcje które podałeś i naprawdę nie widzę tu koloru pomarańczowego tylko brązowy

trzymam za słowo i czekam na relacje z wędkowania

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu